Britse chocoladeprijzen stijgen

Ondernemers in de chocoladesector kunnen een uitdagende tijd tegemoet zien nu de chocoladeprijzen aanzienlijk zijn gestegen. 

Volgens een recent onderzoek van de Britse consumentenorganisatie Which? namen de prijzen in Groot-Brittannië in de afgelopen twaalf maanden met 11 procent toe; veel meer dan de gemiddelde inflatie voor andere voedingsmiddelen van 2,7 procent in Britse supermarkten.

De prijs van cacao, het belangrijkste ingrediënt voor chocolade, is meer dan verdubbeld op de wereldmarkt. Naast de uitdagingen in de cacaoteelt dragen ook andere factoren bij aan de prijsstijgingen. De wereldwijde vraag naar cacao neemt toe, terwijl de kosten van kunstmest stijgen. Ook ontbossing en illegale mijnbouwpraktijken in cacaoteeltgebieden verzwakken de grondkwaliteit. Naast cacao is ook de prijs van suiker gestegen door droogte in Brazilië en een vertraagd moessonseizoen in India.

De invloed van deze prijsstijgingen op de chocolademarkt is duidelijk zichtbaar. In enkele van de meest opvallende gevallen van ‘chocflatie’ stegen de prijzen van populaire chocoladeproducten aanzienlijk. Zo verdubbelde de prijs van een reep melkchocolade (100g) van Sainsbury’s van gemiddeld 95 pence in de zomer van 2023 naar 1.84 pond in dezelfde periode in 2024. Een 210 gram assortiment van Prestat-chocolade en -truffels van Ocado steeg met 88 procent, terwijl een zuivelvrije chocoladereep (80g) van Asda met 60 procent in prijs toenam.

Dit is een waarschuwing voor ondernemers in de chocoladesector, aangezien consumenten hun uitgaven mogelijk terugschroeven, vooral met Halloween in zicht. Met de stijgende prijzen wordt het voor klanten wellicht minder aantrekkelijk om chocoladeproducten te kopen, wat kan leiden tot dalende verkoopcijfers.

De retailredacteur van Which?, Ele Clark, adviseert in de Britse media consumenten om de prijzen goed te vergelijken en te letten op de prijs bij verschillende verpakkingsgroottes, retailers en merken. Een woordvoerder van Asda benadrukte dat zij in onafhankelijke prijsvergelijkingen nog steeds als beste traditionele supermarkt uit de bus komen, ondanks de stijgende kosten.
 



Inloggen abonnees

Bent u abonnee? Hieronder kunt u inloggen.

E-mailadres
Wachtwoord