
Amerikaanse overheid trekt zich terug uit strijd tegen kinderarbeid
De Amerikaanse regering onder leiding van president Trump heeft besloten om abrupt te stoppen met honderden miljoenen dollars aan subsidies voor internationale arbeidsrechtenprogramma’s.
Daarmee komt een eind aan jarenlang Amerikaans beleid ter bestrijding van kinderarbeid en dwangarbeid, waaronder in de cacaosector in West-Afrika.
De maatregel heeft directe gevolgen voor programma’s die in ruim veertig landen actief zijn, waaronder in Ghana, Ivoorkust, Mexico, Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika. Vooral de cacao-industrie wordt hard getroffen: meer dan 1,5 miljoen kinderen werken momenteel nog op cacaoplantages in Ghana en Ivoorkust, zo blijkt uit het meest recente onderzoek.
'Amerika keert kwetsbare gemeenschappen de rug toe'
Amanda Archila, directeur van Fairtrade America, uit felle kritiek: "Deze programma’s hebben altijd brede politieke steun genoten. Ze bevorderen eerlijke arbeidsomstandigheden, versterken handelsverdragen en beschermen mensenrechten in wereldwijde ketens van producten die Amerikanen dagelijks consumeren – van chocolade tot koffie. Door deze steun nu in te trekken, laat Amerika juist z’n kernwaarden los."
Ook de International Cocoa Initiative (ICI), een organisatie die nauw samenwerkt met cacaoboeren in West-Afrika, noemt het besluit "zorgwekkend". Directeur Matthias Lange: "Deze programma’s beschermen de meest kwetsbaren tegen uitbuiting en ondersteunen overheden en bedrijven bij het bouwen van verantwoorde ketens. Het wegvallen van deze steun betekent een directe terugval in de strijd tegen kinderarbeid.”
Structurele risico’s voor cacao-keten
Volgens Santiago Gowland, CEO van Rainforest Alliance, zijn de gevolgen wereldwijd voelbaar. "Deze beslissing raakt de kern van duurzame landbouw. Het verzwakt de bescherming van gemeenschappen en ondermijnt jarenlange samenwerking tussen overheden, NGO’s en het bedrijfsleven.” De gevolgen voor bedrijven zijn eveneens significant. Een verzwakt toezicht op arbeidsrechten verhoogt het risico op reputatieschade, verstoring van leveringsketens en daling van consumentenvertrouwen. Amerikaanse chocoladebedrijven zullen hun eigen duurzaamheidsinspanningen moeten intensiveren, aldus Rainforest Alliance.
Shawna Bader-Blau van de Solidarity Center, een organisatie verbonden aan vakbond AFL-CIO, spreekt van een "breuk met decennia aan vooruitgang in de strijd tegen kinderarbeid en gedwongen arbeid."
Bent u abonnee? Hieronder kunt u inloggen.