Ghanaanse cacaoboer luidt noodklok over illegale goudwinning

De cacao-oogst in Ghana is in drie jaar tijd gehalveerd. Niet alleen droogte en onderinvestering zijn de boosdoeners, ook een heel andere, maar minstens zo destructieve kracht bedreigt de cacaosector: illegale goudwinning – lokaal bekend als galamsey. 

Tijdens het Schoggifestival in Zürich deed de Ghanese cacaoboer Issifu Issaka een indringende oproep: 'Als de laatste boom sterft, sterft de laatste mens.'

Volgens Issaka, lid van de Ghana Cooperative Cocoa Farmers Association, verwoest illegale mijnbouw niet alleen landbouwgrond en bossen, maar jaagt het ook de kosten van levensonderhoud voor cacaoboeren op. Rivieren raken vervuild, ecosystemen verdwijnen. En ondanks de invoering van Europese wetgeving die ontbossing moet tegengaan (de EUDR), blijft goud buiten schot. “Waarom staat goud niet op die lijst? Het veroorzaakt net zo goed grootschalige ontbossing,” aldus de boer, die zijn zorgen rechtstreeks aan Zwitserse chocoladeconsumenten voorlegde.

Ghana’s jaarlijkse productie is inmiddels gezakt naar circa 500.000 ton. Cacaoboeren zien hun leefomgeving veranderen in een maanlandschap. “Met agroforestry kunnen we herbebossen en bodem herstellen. Met goudwinning blijft er niets over,” aldus de verzuchting van Issaka.

Op het festival spraken ook vertegenwoordigers van Europese duurzaamheidsinitiatieven (SWISSCO, DISCO, GISCO, IFCD en Beyond Chocolate) over gezamenlijke ambities: een leefbaar inkomen voor 90 procent van de cacaoboeren tegen 2030. Toch blijven machtsverhoudingen ongelijk en governance zwak, klonk het in Zürich. Jongeren in West-Afrika haken af: de opbrengsten uit cacao wegen simpelweg niet op tegen de inspanning.

De urgentie om het mondiale cacaosysteem te hervormen neemt toe. Een CODEX, een bindende gedragscode voor de sector, wordt overwogen. “Duurzaamheid moet vooral betekenen: toekomst voor de boer,” vatte adviseur Marc Donaldson samen.



Inloggen abonnees

Bent u abonnee? Hieronder kunt u inloggen.

E-mailadres
Wachtwoord